Inkontinencia najviac ohrozuje ženy po menopauze

Inkontinencia najviac ohrozuje ženy po menopauze

Naše telo postupne, s pribúdajúcimi rokmi, začína v istých oblastiach „štrajkovať“. To, čo sme si nechceli pripustiť za mladi sa zrazu stáva možnou skutočnosťou. Jedným z nepríjemných dejov, najmä u žien, je často tabuizovaná inkontinencia. Z praxe vyplýva, že inkontinencia najviac ohrozuje ženy po menopauze Ale aj v tejto oblasti sa s ňou dá zabojovať. Ideálne cvičením a správnymi návykmi… Poďme však postupne…

Menopauza a inkontinencia

U žien v prechode dochádza k zníženiu produkcie estrogénu v tele, čo vyvoláva hormonálnu nerovnováhu, ktorá pôsobí aj na kvalitu tkanív. Preto majú ženy v prechode problém nielen s rednutím kostí, ale aj s oslabovaním tkanív panvového dna. Oslabené panvové dno a svaly okolo močovej rúry nedokážu udržať moč. A tak dochádza k inkontinencii.

Hormóny ako cesta?

Hormónom sa netreba vyhýbať. Ak sa používajú pod dohľadom lekára, tak sa napríklad aj problém s inkontinenciou dá riešiť lokálnou hormonálnou liečbou, pri ktorej sa do pošvy lokálne aplikujú hormóny, ktoré sa vstrebávajú cez sliznicu a zlepšujú jej funkčnosť.

Nadváha a obezita môžu spustiť inkontinenciu

Nadváha je problémom dnešnej doby. Ľudia sa málo hýbu, vedú sedavý život, pri ktorom oslabujú svaly brucha a panvového dna. Zároveň veľká váha tukového tkaniva tlačí na orgány v brušnej dutine, teda aj na močový mechúr.

U obéznych ľudí dochádza k takzvanej stresovej inkontinencii. Nemyslíme tým však psychický stres, s ktorým sa stretávame každodenne. V tomto prípade je myslený stres, ktorý vyvolávame tlakom na orgány v brušnej dutine pri kýchaní, kašľaní alebo skákaní. Takýto tlak pôsobí na panvu a kompenzačné mechanizmy nestíhajú tento tlak kompenzovať a dochádza k úniku moču.

Dobrou správou však je, že ak schudnete 8 kg z vašej váhy, je vysoká pravdepodobnosť, že s nadbytočnými kilogramami odíde aj vaša inkontinencia.

Prevencia – správne cvičenie ako základ…

V počiatočných štádiách inkontinencie moču s nastupujúcimi a len čiastočne rozvinutými príznakmi, sú obyčajne dostatočné koglerove cviky, ktoré je účelne dopĺňať rehabilitačnými a fyzioterapeutickými metódami. Jedná sa o zostavu cvikov, zameraných na posilnenie svalstva panvového dna a močového mechúra. Odporúčam zaradiť ich do každodenného režimu, pretože cvičenie musí byť pravidelné a dlhodobé.

MUDr. Martin Gažo

MUDr. Gažo PhD. vykonáva všetky druhy gynekologických a pôrodníckych operácií a zákrokov a odvádza spontánne aj operačné pôrody.

Nie je možné komentovať